Holec: Do roka a do dne. Budou chvilkaři protestovat i proti opozici?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Na poslední demonstraci na Letné vyzval šéf Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář opozici, aby se sjednotila proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Plnou Letnou se nechali unést i opoziční lídři a z médií se chvíli zdálo, že je zoufalství z Babiše spojí. Pak se ale vrátili „do práce“ a místo družby se hned rozhádali. První obětí je zatím obnovení volebního „manželství“ mezi TOP 09 a STAN, které bylo jednou z posledních úspěšných fint Miroslava Kalouska.

Nebo radši řekněme mezi STAN a TOP 09, aby se parta starostů zase necítila ukřivděná, jako když v televizi psali ke jménu jejich někdejšího šéfa Petra Gazdíka, že je z TOP 09. Situace se totiž v posledních letech obrátila a někdejší Kalouskova kometa setrvale padá do politické divočiny, zatímco si STAN, v minulosti ten druhý do koalice, troufá na samostatnou existenci. I proto nyní Starostové ve většině krajů TOP 09 kamarádsky nakopli a místo koalice jejím kandidátům pro jistotu nabídli jen místa na kandidátce STAN. Porážka bývá nakažlivá.

Přitom právě spolupráce opozice v krajských volbách v příštím roce měla být předvojem spolupráce ve sněmovních volbách v roce 2021. „Opozičním politickým stranám, kterým hrozí, že se nedostanou do krajského zastupitelstva, STAN nabídl účast jejich kandidátů na kandidátce STAN,“ řekl šéf středočeského vedení hnutí Věslav Michalik poté, co po tři čtvrtě roce jednání o koalici krachla. A logicky: když jde o obyčejný pud politické sebezáchovy a po volbách vám hrozí cesta na pracák, jde i Minář s plnou Letnou stranou.

Půr: Dotace na elektromobily jsou asociální zrůdnost. Pro Babiše by měly být varováním

sinfin.digital