Schmarcz: Čižinský sobě. Obludná sázka na hnutí „statečných“ mu snad ani nemůže vyjít

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Snaha vrátit do politiky souboj idejí a tradiční stranický řád dostala další úder. Jan Čižinský, který se už k jedné straně otočil zády, se chystá na další zářez na pažbě. Tentokrát by chtěl vykrást všechny čtyři středopravé strany najednou – a možná kus Pirátů k tomu. Může mu vyjít sázka na Česko sobě, jež navazuje na jeho projekty Praha 7 sobě a Praha sobě? 

Čižinský se dle svých slov cítí na to stát se příštím premiérem. Sebevědomí mu nechybí. Soudnost ano. Je nepochybně úspěšným aktivistou, který pochopil, že politika se mění. A léty prověřené ideje KDU-ČSL vyměnil za módní nepolitický populismus. Bárta, Babiš, Okamura, Bartoš, Čižinský. Ti všichni vsadili na boj s „dinosaury“ a nabídku „lepšího“ světa, k němuž nevede standardní hodnotová politika, ale oddaná víra ve vůdce. Čižinský je ovšem první, kdo se chce obejít úplně bez strany či hnutí. Což je nonsens.

Epidemie mesianismu, který přichází sice v různých podobách, ale vždy se neomylně snaží pohřbít zastupitelskou demokracii, už je docela otravná. Nejen u nás. Trump v USA, Macron ve Francii, Trudeau v Kanadě a další spojují narcismus, manipulativnost, nabubřelost, panovačnost, egoismus a politický amatérismus do smrtícího psychotického koktejlu. Mnohým se z něj dělá zle, ale mnozí další jej přes jeho nezdravost hltají jak vanilkový shake. Člověk si říká, kde se ti týpci pořád berou a přeje si, aby to konečně přešlo…

Neideologičtí populisté táhnou. Čižinský to ví. Jeho akce Praha sobě měla tři cíle: 1. obejít demokratické principy, které musí dodržovat každá registrovaná strana či hnutí, které jsou povinny mít stanovy v souladu s ústavou a hierarchickou strukturu vzešlou z vnitřních voleb 2. aktivizovat občany při sběru sta tisíc podpisů, které jsou v Praze nutné ke kandidatuře sdružení nezávislých kandidátů 3. vyhnout se rovnoprávné spolupráci s mateřskou KDU-ČSL, za niž se Čižinský předtím dostal do Sněmovny.

Holec: Do roka a do dne. Budou chvilkaři protestovat i proti opozici?

sinfin.digital