Půr: Zeman v poselství shazuje své argumenty nepřesností. V čem se plete a v čem nikoliv?

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Největší debaty kolem „novoročního“ projevu prezidenta Miloše Zemana vyvolala část věnovaná boji proti klimatickým změnám. Od obvyklých podezřelých Zeman schytává ostrou kritiku, ale jsou jeho slova skutečně tak pobuřující? Do jisté míry ano, ale v části svého projevu hlava státu opakuje teze, které klimatické hnutí nechce opakovaně slyšet, přestože se těmto otázkám nevyhne.

Zeman vstoupil na tenký led ve chvíli, kdy polemizuje s vědeckým konsensem, že současný nárůst teplot je způsoben lidskou činností. To je fakt, který se pokoušela vyvrátit pěkná řádka vědců, ale neuspěla. I na INFO.CZ, navzdory mnohdy kritickým postojům ke klimatickému hnutí, poukazujeme na odborné studie, které přináší důkazy, že člověk je zodpovědný za současný nárůst teplot. Zatím zkrátka není přesvědčivě doloženo, že by tomu bylo naopak.

„Nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je právě lidská činnost a nikoli přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ říká Zeman. Vědci jsou si ovšem jisti, že prezidentem vyjmenované faktory nejsou pro vzestup teplot klíčové. Prezident dokazuje své tvrzení oblíbeným „grónským argumentem“. „Grónsko, Greenland, tedy zelená země, bylo před tisíci lety bohatým ostrovem s pastvinami, stády dobytka, 14 farnostmi. Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou,“ dodává Zeman.

Půr: Minimum, které je nutné ke shodě, pokud chceme skutečně bojovat se změnami klimatu

sinfin.digital