Půr: Novoroční videomapping jako studie neschopnosti pražské magistrátní koalice

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Zatímco pražský primátor Zdeněk Hřib už nějaký ten týden bojuje s Čínou na stránkách zahraničního tisku (aktuálně třeba ve Financial Times), Pražané měli vzácnou příležitost zakusit také něco z toho, co si Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu nachystali pro domácí. Tradiční novoroční ohňostroj vystřídal takzvaný videomapping, který je šetrnější k životnímu prostředí a především pak ke zvířatům. O tom není třeba pochybovat, nicméně je dobré se podívat na samotné provedení.

Diváci se v médiích i na sociálních sítích rozčilují, že něco tak trapného ještě neviděli a nemáme důvod jim nevěřit. Pokud byste se chtěli přesvědčit na vlastní oči, podívejte se na záznam třeba zde. Videomapping není žádný výkřik techniky, nicméně tohle jsou skutečně jeho dřevní začátky mnoho let zpátky. A pokud se detailně podíváte, jak magistrát k oslavám přistoupil, není ani divu.

O zrušení ohňostroje rozhodli radní už v srpnu loňského roku a následně vyhlásili výběrové řízení na dodavatele videomappingu. Do toho se přihlásil jen jeden uchazeč, který navíc nesplnil podmínky, tendr tak musel být zrušen. Dodavatele se nakonec podařilo vybrat až v opakovaném výběrovém řízení, přičemž magistrát zaplatil za show s otřesným názvem „My, Praha“ téměř dva miliony korun. Poslední novoroční ohňostroj stál 1,7 milionu korun.

Půr: Klíčový moment pro Česko 2019? Babišova návštěva u Trumpa změnila směřování země

sinfin.digital