Trump zlikvidoval prominentního íránského velitele Sulejmáního. Jak a kde se může Teherán pomstít?

Pavel Novotný

Přímo na bagdádském mezinárodním letišti nechal americký prezident Donald Trump v noci na dnešek zabít jednoho z nejvlivnějších íránských velitelů Kásima Sulejmáního. Muž, který má v Teheránu postavení opěvované celebrity, vede Jeruzalémské jednotky působící v rámci prominentních Revolučních gard. Ty jsou odpovědné za zahraniční operace Íránu, který už Spojeným státům slíbil pomstu.

Jak americká operace proběhla? Sulejmání do Iráku přicestoval zřejmě z Libanonu či Sýrie. Na bagdádské letiště ho vyrazil přivítat Abú Mahdí Muhandis, jinak zástupce velitele iráckých Lidových mobilizačních sil, což je sdružení převážně šíitských, pro-íránských domobran. Americké rakety explodovaly přesně v okamžiku, kdy lídr Jeruzalémských jednotek sestoupil ze schůdků letadla, aby se s Muhandisem a jeho lidmi přivítal. Všichni zahynuli a znetvořené tělo Sulejmáního muselo být identifikováno podle prstenu, který stále nosí. Útok si celkově vyžádal nejméně devět mrtvých a několik zraněných.

„Armáda Spojený států na rozkaz svého prezidenta provedla rozhodný obranný úder. Zabitím Kásima Sulejmáního zvýšila bezpečnost našich jednotek v zahraničí,“ píše se v prohlášení amerického ministerstva obrany s tím, že „úder má za cíl odradit Írán od dalších útoků“. Prezident Trump na svůj twitterový účet symbolicky vložil jen americkou vlajku.

sinfin.digital