Půr: Sulejmání si smrt zasloužil. Teroristi musí po světě chodit s obavami

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Především z řad demokratů se na hlavu amerického prezidenta Donalda Trumpa sype kritika za útok na druhého nejvlivnějšího muže Íránu Kásima Sulejmáního. Kritizují mimo jiné, že útok nikdo neschválil a hrozí rozpoutání další války, přinejmenším na Blízkém východě. To druhé je ovšem čistá spekulace. Je třeba si uvědomit, že Sulejmání je přímo zodpovědný za smrt stovek amerických občanů a je to jeden z hlavních architektů zvěrstev, které Írán v posledních letech exportuje po celém regionu, zejména pak do Sýrie a Jemenu.

Politika bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, který se neustále snažil s Íránem dohodnout, vedla ve výsledku k obrovskému růstu vlivu jedné z mála světových teokracií v regionu. Írán zásadně ovlivnil vývoj v Sýrii (s pomocí spřízněného libanonského hnutí Hizballáh), podílel se na zvěrstvech v Jemenu a v neposlední řadě v podstatě ovládl sousední Irák. USA během posledních let pozice na Blízkém východě do značné míry vyklidily a to zejména kvůli Obamově neochotě k vojenské konfrontaci.

Je třeba mít na paměti, že Írán je stát, který se nijak netají choutkami na likvidaci Izraele, tedy našeho největšího spojence v regionu a největšího spojence USA. Růst íránských ambicí Izraelce přímo ohrožoval, což dávali opakovaně najevo. Jen na okraj – všimněte si, že Evropská unie v regionu přestala existovat úplně. Její diplomaté se snažili Írán držet nad vodou, když odmítali americké sankce, a teď po nich neštěkne ani pes.

Trump zlikvidoval prominentního íránského velitele Sulejmáního. Jak a kde se může Teherán pomstít?

sinfin.digital