Januš: Hysterie kolem stavebního zákona je zbytečná. Předpisy takto vznikají standardně

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Se stavebním řízením je v České republice dlouhodobě problém, celé trvá příliš dlouho. Mnohé naděje se upínaly k novému stavebnímu zákonu, který měl být účinný od příštího roku. Už teď, na začátku roku 2020 si ale troufnu tvrdit, že nebude. Osud jeho aktuálně chystaného znění, za nímž autorsky stojí zejména advokát František Korbel, se totiž ocitl v pořádných reputačních problémech. Pochybnosti, které chystanou legislativu provázejí, ať již jsou důvodné, nebo ne, ale přímo vybízejí k tomu, abychom se konečně pořádně zaměřili na to, jak se u nás připravují a schvalují zákony.

Kritici připravovaného stavebního zákona tvrdí, že jde na ruku developerům a velkým firmám, a kroutí hlavou nad tím, že nevznikl přímo na ministerstvu pro místní rozvoj, které má celou věc v gesci. Sepsali jej soukromí právníci na základě poptávky Hospodářské komory, jež podle mediálně dostupných informací zaplatila za jeho dosavadní realizaci asi 10 milionů korun.

Zakázku měla na starosti zejména největší česká advokátní kancelář Havel & Partners a její partner František Korbel. Firma podle jeho slov v Českém rozhlasu spolupracovala rovněž s dalšími právními kancelářemi a odborníky.

Pavla Zemana neodvoláme, státních zástupců ale asi budeme potřebovat méně, říká Benešová

sinfin.digital