Dostál: Fiala vyhlásil boj politickým klaunům a nabídl serióznost. Bude to stačit?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | ODS na kongresu znovuzvolila Petra Fialu předsedou. „Vážím si toho o to víc, že je to po šesti letech, co jsem předsedou ODS. Mohu vám slíbit jediné: Příští kongres bude ODS pořádat jako silná vládní strana,“ řekl poté, co získal 470 z 505 platných hlasů. V nominačním projevu zúčtoval s politickými klauny a populisty, kritizoval ekologické aktivisty a nacionalisty, přihlásil se k odkazu zesnulého britského filosofa Rogera Scrutona a tradičním konzervativním hodnotám. Byl to zvláštní projev, možná zbytečně dlouhý, nakonec ale chytil ztracené tempo.

To hlavní padlo právě až v samotném závěru Fialova projevu. Předseda ODS se zavázal k pěti konkrétním cílům, jež chce postupně naplnit:

V únoru vyrazí na cesty a dvakrát objede republiku.

Do konce května chce představit vše podstatné ke krajským a senátním volbám. „Budeme mít silné kandidáty,“ slíbil.

V samotných říjnových volbách plánuje potvrdit pozici lídra v horní komoře a uspět v krajích, kde chce, jak řekl, vítězství. To znamená, že by ODS měla mít po volbách také hejtmany. Nyní nemá ani jednoho.

Do Vánoc chce, aby veřejnosti bylo jasné, co a jak ODS plánuje směrem ke sněmovním volbám. Podle Fialy nesmí propadnout ani jeden hlas pro středové a pravicové formace. Ačkoli zdůraznil, že v danou chvíli neví, co bude, vidí to tak, že do voleb nepůjde pět malých středo-pravých stran, nýbrž pouze tři uskupení. „Jsem otevřen různým variantám,“ zdůraznil.

V říjnu 2021 podle Fialy nastane konec první, a jak doufá, tak i poslední „polokomunistické vlády“. ODS podle něj vstoupí po volbách do vlády v seniorní pozici. „Prostě budeme rozdávat karty,“ řekl. Fiala má za to, že sněmovní volby budou referendem o tom, zda má být politika show, klaunství a lhaní na sociálních sítích, anebo solidní práce. „Tento zápas vyhrajeme,“ burcoval v samotném závěru Fiala, který neměl ve volbě předsedy protikandidáta.

Nejhorší je říkat, že nám všichni páchnou. Vyloučená je jen koalice s komunisty a Okamurou, říká Blažek

sinfin.digital