Maňák: Maďarsko hodilo Babišovi daňovou rukavici. On mezitím jen láká socialistické voliče

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Z Maďarska probleskl zajímavý demograficko-daňový návrh dotýkající se ekonomické budoucnosti země. Tamní vláda chce doživotně zrušit příjmovou daň matkám se třemi a více dětmi. Toto opatření už funguje pro ženy se čtyřmi a více potomky. Neodvratně se nabízí srovnání s absencí rozumnější populační politiky v Česku, které se v posledních týdnech potýká s rodičovskými dávkami a perspektivou důchodového systému.

Maďarská daňová revoluce je sice motivovaná politicky, bez ohledu na to ale platí, že skutečně může vést ke zvýšení porodnosti. A pokud by se něco takového podařilo, šlo by o významný příspěvek k záchraně důchodového systému země, který se plní z kapes ekonomicky aktivního obyvatelstva a firem. Více dětí logicky znamená více budoucích daňových poplatníků…

Maďarské doživotní daňové prázdniny už platí pro matky čtyř a více děti. Vedlo to k určitému, i když ne významnému zvýšení porodnosti. Další krok, tedy rozšíření úlevy na matky se třemi dětmi, by jistě mohlo přinést citelnější pozitivní efekty. Tři děti jsou pro typickou „dvoudětnou“ rodinu relativně schůdnou možností, zatímco čtyři se už mnoha lidem zdají příliš – a tím teď myslím především praktické důvody, jako je logistika a bydlení. Péče o čtyři děti prostě něco stojí.

Daňová podpora ekonomicky aktivních rodičů s více než dvěma dětmi je skutečná reforma, anebo alespoň zdravý základ pro udržení důchodového systému. Nepřinese však totální zvrat v demografickém vývoji, ani sama o sobě důchodový systém nezachrání. U nízkopříjmových (a bezpříjmových rodin) nemá zrušení daně z příjmu žádný efekt, neboť z nulového či nízkého příjmu nelze na daních cokoliv ušetřit. Ostatně, v Česku zaměstnanec se dvěma menšími dětmi dnes odvádí – díky slevě a zvýhodnění na děti – nějakou daň z příjmu až zhruba od 25 tisíc korun hrubého.

Konfrontace odvážného maďarského záměru s daňovým škobrtáním tuzemských vlád vyznívá pro Česko značně depresivně. I u nás ekonomicky aktivních lidí ubývá, roste počet penzistů a důchodový systém čekají nelehké časy.

Velký špatný! Topol Show si bere na paškál rozvod po barrandovsku i věčného Putina

sinfin.digital