Dostál: Filip Babišovi vyhrožuje dohadovacím řízením. Proč? Blíží se sjezd KSČM

Odehrálo se to prakticky bez mediální pozornosti. Přesto může jít o pozoruhodný signál směrem ke stabilitě menšinové vlády Andreje Babiše. Předseda komunistů Vojtěch Filip se totiž ve středu večer nechal po návštěvě prezidenta Miloše Zemana slyšet, že vyvolá dohadovací řízení v případě, že v čele resortu dopravy nebude nový ministr. Filip navenek pochybuje, že by mohl úřad plnohodnotně vést ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Skutečná příčina jeho kritiky může být ale motivována něčím jiným. V dubnu se uskuteční sjezd KSČM, na kterém bude obhajovat post předsedy.

A za jistých okolností může jít vůbec o nejdůležitější letošní sjezd některé z parlamentních stran. Přece jen, nebýt KSČM, neexistuje současná menšinová vláda hnutí ANO a sociálních demokratů. A pokud se Vojtěchovi Filipovi podařilo díky Andreji Babišovi vyvést komunisty z třicetileté izolace v opozici, není vůbec nerealistický scénář, že za to sjezdu sklidí kritiku. Nejen to, pokud bude mít na post předsedy vyzyvatele, je skoro jisté, že ten do boje o čelo strany půjde s tím, aby komunisté přehodnotili svou ochotu tolerovat vládu.

Jinak řečeno: na sjezdu KSČM se může dost dobře hrát o existenci stávající vlády. Komunisté přitom čelí doslova existenční krizi. Pokud nepřijde nějaký zlom v dlouhodobých trendech, nelze vyloučit, že po příštích volbách skončí mimo sněmovnu. A přestože za to primárně nemůže jejich tolerance vlády, lze si představit, že případný nový předseda právě tuto dohodu vypoví. Logika takového kroku by spočívala v tom, že by komunisté začali oligarchu v čele vlády kritizovat zleva, ostatně je to právě expanze Babišova hnutí, která komunisty obrala o jejich tradiční elektorát.

sinfin.digital