Holec: Prázdné gesto primátora Hřiba. Sóloakce s Lítačkou ukázala, jak nefunguje Praha

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Minulý týden perfektně ukázal, jak funguje Praha pod vedením pirátského primátora Zdeňka Hřiba. Nebo spíše jak nefunguje: zatímco se Hřib na svém Facebooku rozepsal o tom, jak chce přejmenovat Lítačku, začali se jeho koaliční partneři pídit, proč stále ještě nepodepsal rekonstrukci Staroměstské tržnice, která měla začít už loni na podzim. Obojí se navíc stalo v době, kdy v pražské koalici běží tzv. „dohodovací řízení“, což je oficiální název pro krizi.

To Hřibovi vyhlásily Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci) kvůli téměř patnáctimiliardové zakázce na servis metra, kterou pražský dopravní podnik uzavřel bez veřejné soutěže i vědomí koaličních partnerů, vlastně ale nejde o nic nového. Jisté „dohodovací řízení“ v pražské koalici běží téměř od uzavření koaliční smlouvy, kdy hlavně Spojené síly zjistily, že Piráti prostě nerozlišují mezi vládnutím a volební kampaní. I více než rok po volbách jako by pořád jeli ve svém pomalovaném volebním autobusu a místo vedení města všechny kolem sebe zavírali.

Už nějaký čas se proto Hřibovi na primátorském stole nebezpečně kupí důležité věci jako například zmíněná rekonstrukce Staroměstské tržnice, on ale radši rozdává britským novinám rozhovory o Číně nebo na Facebooku vyhlašuje přejmenování Lítačky. I to samozřejmě bez vědomí koaličních partnerů, jimž v Praze ze všeho nejvíc zbývají nemilá překvapení. Zvlášť šéf Spojených sil Jiří Pospíšil je poslední dobou nonstop tak překvapený, že už není ani ve vedení své vlastní strany.

Maňák: EET se začíná drolit, ale nikomu to nepomůže

sinfin.digital