Holec: Je třeba zregulovat Maláčovou

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová měla další velký týden. Nejdřív přišla s návratem regulace nájmů a pak ještě s comebackem exministra obchodu a průmyslu Jiřího Havlíčka. Zatímco regulace nájmů drahé bydlení nevyřeší, případným jmenováním Havlíčka šéfem Úřadu práce si v Lidovém domě rovnou koledují o další kauzu „lithium“. ČSSD očividně nestačil ani sedmiprocentí volební výprask, s nímž jí Havlíček před lety pomohl.

 

Málokdo má takový talent popudit svými nápady nejen koaliční ANO, ale i kompletní opozici včetně Pirátů jako Maláčová. Jako větší realisté se tentokrát projevili dokonce i komunisté, kteří kdysi chtěli regulovat i délku vlasů: i jejich poslanec Jiří Dolejš řekl, že regulace nájmů je jen mimořádné opatření a stále dražší nájmy a bydlení je potřeba řešit „systémově“. O Maláčové vám to řekne asi vše.

„My se v tuto chvíli velmi seriózně bavíme v sociální demokracii o regulaci nájemného, myslím si, že deregulace nebyl správný krok,“ řekla Maláčová minulý týden Právu. Fakt? Ministryni ČSSD je 38 let, takže si možná úplně nepamatuje efekt regulace nájemného, která u nás platila do roku 2012. Tehdy bujel černý trh s byty, jehož jsem se jako jeden z postižených regulací z nouze zúčastnil a koupil si tzv. „dekret“ na byt. Byt nebyl můj, a proto jsem ho nemohl ani prodat ani pronajímat, jak se sluší na „černotu“. Zato jsem v něm ale platil směšně nízké nájemné, které kompenzovalo cenu za „dekret“.

Dobrých třináct let jsem proto bydlel v polorozpadlém činžáku, protože majitel z regulovaného nájmu sotva vybral na základní opravy. K těm došlo, až když nový majitel v domě postavil luxusní půdní byt, který pronajal za komerční cenu.

Očekávat zlevnění bytů je mimo realitu. Češi se budou muset naučit žít v nájmu, říká Horská

sinfin.digital