Půr: Křečkovi spadla výhra v podstatě do klína. Na vině je neschopnost protivníků

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Stanislav Křeček se stal ombudsmanem a možná dosud nevychází z údivu. Zatímco mainstreamová média a jejich komentátoři se nad volbou pohoršují, prezident Miloš Zeman, který jednaosmdesátiletého právníka nominoval, může být spokojen. Opozice mu místo ombudsmana de facto odevzdala. Křeček totiž od začátku nebyl favoritem, tam ho dostaly okolnosti, nad nimiž v zásadě neměl kontrolu.

Hlasování bylo tajné. Pokud se ale podrobně podíváme na zápis jednotlivých kol, je zřejmé, že Křeček mohl projít také díky hlasům opozice. Jeho protikandidát Vít Alexander Schorm v prvním kole získal 47 hlasů, ve druhém jen o šest hlasů víc. Pokud tak například v prvním kole klub ODS odevzdal zhruba 20 hlasů Janu Matysovi, což byl jasný favorit občanských demokratů, prostým součtem dojdeme k tomu, že někteří členové ODS pro Schorma ve druhém kole zřejmě nehlasovali. 

INFO.CZ na základě dotazů zjistilo, že v poslaneckém klubu ANO minimálně dva lidé odevzdali hlas Schormovi. Dalších nejméně deset poslanců nejsilnější strany vložilo prázdné lístky, přičemž hlasování se zúčastnilo 71 zákonodárců hnutí ANO. Vycházíme-li z těchto předpokladů, Křeček měl v konečném součtu dostat hlasů mnohem méně, i pokud započítáme hlasy SPD a KSČM (Křeček ve druhém kolem dostal 91 hlasů přítomných poslanců, 31 hlasů propadlo, pozn. red.). Někdo z ČSSD či opozičních stran pro něj tedy musel hlasovat. 

Na obranu ODS je třeba říct, že to je pochopitelné. Liberální kandidát (Schorm), kterého navíc nominoval jimi nepříliš oblíbený Václav Láska a Jiří Dienstbier, není části ODS po chuti. A buď volili Křečka, nebo odevzdali prázdný lístek. Nicméně to je politika a volbu nelze jednotlivým poslancům vyčítat, natož se nad ní pohoršovat.

Politici nám o jádru lžou, budoucnost je plyn. Temelín je naše vítězství nad Evropou, říká Šnobr

sinfin.digital