Schmarcz: Nastal konec politických dinosaurů. Změna to ale vůbec nemusí být k lepšímu

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Pamatujete heslo „Konec politických dinosaurů‘? Zdá se, že nastal. Zároveň s tím se ale hroutí celý polistopadový politický ekosystém. V ohrožení jsou všechny v něm žijící velké druhy, ať už jde o straníky, novináře, podnikatele nebo akademiky. 

Nejsme v tom sami. Tradiční zastupitelské demokracie se hroutí všude kolem, a to ve „starých“ i „nových“ zemích. Vidíme růst nedůvěry v systém. Podle výzkumu univerzity v Cambridge je 58 % lidí ve světě nespokojeno s demokracií. A až na pár výjimek, jimiž jsou evropské severské státy, je to nejhorší na rozvinutém Západě. Zpřetrhávají se vazby mezi voliči a jimi dlouhodobě preferovanými stranami. Ty se u nás ani nestihly pevně ukotvit, ale děje se to i v zemích, kde určitou partaj volily celé rodiny desítky let.

Příčiny jsou stejné jako před sto lety: globalizace, krize, migrace, celkově pocity ohrožení širokých vrstev obyvatel. Tehdejší frustrace umožnila nástup komunismu a fašismu. Tak zlé to zatím není, ale k moci se často dostávají neideologičtí populisté, protestní či přímo antisystémové strany, a to zprava i zleva. Přičemž čím více prostoru zaberou, tím více ničí politický ekosystém a tím větší je pravděpodobnost, že po nich se už neobnoví původní demokratická fauna, nýbrž nastoupí nové „invazní“ druhy.

Půr: Trampoty pražského muzea totality. Co stojí za rezignací Mikuláše Kroupy?

sinfin.digital