Siegl: Vybředneme z afghánského konfliktu? A za jakou cenu?

Erik Siegl

KOMENTÁŘ ERIKA SIEGLA | Američané mluví o nejdelší válce v jejich historii, trvající déle než krvavý Vietnam nebo účast ve dvou světových konfliktech, v Korejské a občanské válce dohromady. I když ztráty na životech mají mnohem menší, americký prezident Donald Trump ve své volební kampani nazval Afghánistán „totálním bordelem a katastrofou“. Před více než třemi lety avizoval, že americké angažmá brzy ukončí a nyní je odhodlán před volbami svůj slib alespoň částečně naplnit, stůj co stůj.

Loni v září těsně před výročím 11. září (útoku Al-Káidy na Manhattan a Washington) chystal aranžmá, které by předčilo i schůzku s Kim Čong-unem. Vůdcové Tálibánu, proti němuž USA a NATO už 18 let bojují, se měli sejít s Donaldem Trumpem v oficiálním sídle amerického prezidenta v Camp Davidu. Trump nakonec schůzku odvolal s odkazem na zabití amerického vojáka a z obavy, že ještě nedopečený „deal“ a legitimizace radikálních mulláhů by se pro něj mohly stát mediální katastrofou.

Přesto během následné návštěvy Afghánistánu i ve svém projevu o stavu Unie tento měsíc opět zopakoval svůj cíl „konečně ukončit nejdelší válku a přivést zpět naše jednotky“. A sobě vlastním způsobem dodal i zdůvodnění: „Afghánci jsou nejlepší válečníci na světě“.

Dominátor vychytal rudou střelu KSČM, Topol Show gratuluje! A odhalujeme Křečkův paradox

sinfin.digital