Holec: ČSSD vyrazila na Babiše, ale znovu šlápla na vlastní minu

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Sociální demokracii asi není pomoci. Od posledních sněmovních voleb se v průzkumech často potácí nebezpečně blízko hranice pro vstup do sněmovny, takže byste očekávali, že alespoň nebude vyrábět vlastní průšvihy. Jedno „volební lithium“ by jí mělo bohatě stačit, ne? Očividně nestačí. V Lidovém domě totiž dokáží sami sebe perfektně vykoupat i v problémech, které se táhnou za koaličním ANO.

 

Ale popořadě. Nic politiky neděsí tak, jako být terčem lidového posměchu, což se vládě naposledy podařilo s různými sazbami DPH na pivo. Slavná „situační pivní tabulka“ oběhla internet a stala se zdrojem zábavy. Problém se logicky táhl za ANO, protože daně prostě jdou za ministrem financí, i když jsou společnou koaliční záležitostí.

I proto si pivní DPH v médiích nejvíc vypila ministryně financí za ANO Alena Schillerová. Jenže ČSSD nenapadlo nic lepšího, než se k problému hrdě přihlásit, čímž trumfla i poradenský repertoár nesmrtelného Vladimíra Špidly. Sociální demokraté tedy nechtějí měnit sazby DPH u točeného piva, pro restaurace a hospody ale navrhují snížit daň z 21 na 10 procent i z piva v lahvích či plechovkách a ze sudu menšího než deset litrů, pokud si pivo vypijete na místě.

Jestli v Lidovém domě tímhle chtěli pivní průšvih vylepšit, pak to museli vymýšlet minimálně u plné cisterny. Výsledek? Ministryně financí za ANO Alena Schillerová o tom samozřejmě radši nechce slyšet, průšvih s „pivní DPH“ teď ale jde tak nějak za ČSSD, když se o něj takhle přihlásila.

Útoky na Lidice jsou neuvěřitelné, do politiky nepatří, říká nový šéf památníku Stehlík

sinfin.digital