Půr: Slovenské volby přinesly výprask liberálů. Naděje ve slovenského Bártu jsou ošemetné

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Dokážete si představit, že by Vítek Bárta a jeho Věci veřejné vyhráli parlamentní volby? Pravděpodobně ne a z historické zkušenosti víme, že je tomu tak dobře. Na Slovensku se ovšem něco podobného stalo. Premiérem se patrně stane Igor Matovič, šéf hnutí OLaNO. Muž, který podobně jako Bárta brojil proti korupci a chrlil jeden populistický nápad za druhým. Slovenští voliči jsou ovšem natolik znechuceni současnými poměry, že i geniální marketér s hnutím, proti němuž je i Babišovo ANO tradiční a strukturovanou politickou stranou, se jim jevil jako dobrá volba.

Zatímco po uzavření volebních místnosti a zveřejnění exit polls se výsledek voleb jevil pro demokratickou opozici nadmíru pozitivně, po sečtení téměř všech hlasů to už tak zdaleka nevypadá. Porážka SMERu a jeho šéfa Roberta Fica nakonec není tak drtivá a Matovič se může spolehnout, že to bude velmi nepříjemný opoziční protivník. Fico sice dopustil, aby se slovenský stát stal kořistí mafiánů, ale pořád jde o zdaleka největší politický talent, který Slovensko ve své samostatné historii stvořilo.

Pokud by se spojil s fašisty Mariána Kotleby a nakonec třeba i se stranou poněkud výstředního Borise Kollára Sme rodina, bude disponovat 72 poslanci ve 150členném parlamentu. A to je rozhodně dost, aby Matoviče ostřeloval od rána do večera. Kollár se samozřejmě může připojit ke koalici OLaNO a spol., o čemž teď mluví, to by ovšem Ficovu rétoriku příliš nezměnilo.

Slovenské volby vyhrál populista Matovič, strana Čaputové neuspěla

sinfin.digital