Holec: Naše opozice by radši měla zapomenout na vítězství Matoviče. Byl by to její hrobník

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | O zoufalém stavu naší opozice vám asi nejvíc řekne to, jak se teď naivně nadchla volebním vítězstvím Igora Matoviče na Slovensku. Podle šéfa ODS Petra Fialy Matovič ukázal, že změna je možná, a podobně k lídrovi strany OLaNO vzhlédli i ostatní opoziční lídři. Samozřejmě včetně šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, jejíž projevy začínají připomínat autentickou spontánnost tiskových zpráv nadnárodních korporací.

Ta řekla, že žádné „zlo neroste do nebe“, a vlastně má svatou pravdu. Jen je otázka, jaké zlo tím šéfka TOP 09 myslí. Vítězství Matoviče na Slovensku totiž nejvíc ze všeho připomíná „slovensky opožděné“ vítězství Babiše v Česku. A ten se určitě nestal zachráncem tradičních politických stran, ale spíš jejich hrobníkem, o čemž mimochodem vědí své právě v TOP 09. I Matovič totiž stejně jako před časem Babiš vše vsadil na boj proti korupci a stejně jako šéf ANO s tím porazil tradiční slovenské partaje, které zdegenerovala korupce moci.

Tedy jestli můžeme nejen o bandě Mariana Kotleby, slovenské obdobě Tomia Okamury s vysokou školou a slabostí pro východní módní folklór, mluvit jako o tradici. Nechci „bratry“ Slováky nijak urážet. Jediné, čím se bývalý mediální podnikatel Matovič, jenž svůj slušný majetek pro jistotu přepsal na manželku, liší od Babiše, je to, že není tak bohatý. To ovšem může ve slovenské politice, kde se určitě nevyplatí být troškař, rychle napravit – můžu-li se i já na chvíli s dobrým humorem zasnít podobně jako naši opoziční lídři.

Dostál: Slovenské volby ukázaly, jak jednou může prohrát Andrej Babiš

sinfin.digital