Superúterý přineslo Bidenovo zmrtvýchvstání. Před demokraty je neřešitelné dilema

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Amerika má za sebou zlomový předvolební moment a dosavadní vývoj je vzhůru nohama. Vítězem volebního superúterý je bývalý viceprezident Joe Biden, který se s překvapivou razancí vrátil do hry o Bílý dům. Poraženým je naopak Mike Bloomberg, jehož snaha soustředit se právě na superúterý přišla zcela vniveč a taky hodně draho. Bloomberg následně ukončil kampaň a Bidena podpořil, čímž zcela změnil dynamiku volebního klání. Finále demokratických primárek v podobě duelu mezi centristou Bidenem a socialistou Berniem Sandersem bude střet ideologicky odlišných favoritů, který ukáže, kudy se vlastně Demokratická strana chce ubírat. 

Během volebního superúterý se dělí víc než třetina delegátů, což spolu s předchozími výkony jednotlivých kandidátů dává jasný obrázek ohledně toho, kdo se v listopadu utká s Donaldem Trumpem. Před čtyřmi lety superúterý přineslo jen očekávané vítězství Hillary Clintonové, letos ale slibovalo mnohem napínavější podívanou a řadu překvapení, což Joe Biden naplnil beze zbytku. Po debaklech v Iowě, New Hampshire a Nevadě to skoro vypadalo, že je s někdejším Obamovým viceprezidentem konec. Zlom pak nastal v Jižní Karolině a teď se ukázalo, že Bidena mnozí odepsali předčasně. 

Druhé překvapení s velmi hořkou pachutí pak čekalo na Mika Bloomberga. Miliardář a mediální magnát vsadil na netradiční strategii: předchozí primárky vypustil a veškerou svou snahu investoval právě do kampaní ve státech, které volí během superúterý. A zdaleka ne jen snahu, ale i nebývalou částku půl miliardy dolarů, což mu mělo pomoci k zásadnímu úspěchu. Nestalo se a Bloomberg ve středu svou kampaň ukončil a podpořil Bidena. Jediným prvenstvím, které si z těchto voleb odnese, bude nelichotivá statistika vůbec nejvyšších nákladů na zisk jednoho delegáta, a tedy i nejméně efektivní kampaně. Jako devátý nejbohatší člověk na světě tu finanční ztrátu jistě ustojí. Ostuda z nenaplněných, a hlavně nenaplnitelných ambicí ale zůstane. 

Pohořela i Elizabeth Warrenová, která nedokázala zvítězit ani v domovském Massachusetts. Nic nenasvědčuje tomu, že by to poslední žena mezi uchazeči o demokratickou nominaci hodlala vzdát. Šance Warrenové na úspěch jsou ale v podstatě nulové a očekává se, že později ze souboje odstoupí.

Joch: Trump bude zachraňovat Ameriku před socialismem, demokraté jsou z něj hysteričtí

sinfin.digital