Januš: Nacistům a komunistům podlehne sebelepší ústava. Budoucnost záleží na lidech

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | ODS představila návrh zákona o ochraně ústavních institucí, trochu populisticky a patrně bez větších šancí na jeho schválení. Časově ale tento její záměr zapadá přesně do dnů, kdy si připomínáme 100 let existence první velké československé ústavy. Ta je dodnes pro mnohé vzorem a i v době svého vzniku k ní mnozí z okolních států závistivě vzhlíželi. Právě glorifikovaná Ústavní listina z roku 1920 ale dokazuje, že zákony jakéhokoliv stupně, síly a závaznosti, „reálnou moc“ na ochranu demokratických institucí ve skutečnosti nemívají.

 

„Chráníme demokracii a Ústavu. Proti zneužití ze strany polokomunistické vlády nebo kohokoliv jiného. Proto předkládáme zákon o ochraně ústavních institucí. Navrhujeme rozšíření článku 40 Ústavy, který se týká zákonů, k jejichž změně je nutný souhlas obou komor Parlamentu, to znamená, že Senát nebude možné v těchto případech přehlasovat rozhodnutím Poslanecké sněmovny,“ uvedl tento týden předseda ODS Petr Fiala.

„Je to velmi důležité zvláště dnes, kdy je stát zneužíván ve prospěch zájmů oligarchy a kdy si prezident Ústavu vykládá, jak ho napadne. Je to i konkrétní krok a reakce na oprávněné obavy občanů o zneužití právního státu vyjadřované opakovaně na protestních demonstracích. Ukazuje se, že Senát je pojistkou proti zvůli polokomunistické vlády, proto musí být jeho hlas slyšet silněji. Tato navržená změna posílí ústavní pojistky demokracie a zabrání účelovým změnám důležitých institucí,“ dodal Fiala.

Budějovické Palermo: Na jihu Čech zuří válka soudců

sinfin.digital