Siegl: Migrační karikatury a černí pasažéři

Erik Siegl

KOMENTÁŘ ERIKA SIEGLA | Čeští poslanci to nazvali tureckým vydíráním, problém je ale o něco složitější. Na řecko-turecké hranici to opět „vře“ poté, co turecký prezident Erdogan avizoval loni v září, že nezbývá než otevřít bránu. „To břemeno neseme pouze my, ze světa a v první řadě Evropské unie jsme nezískali podporu… Když byste nás mohli podpořit, tak to udělejte, jinak se nedivte,“ prohlašoval. Byť tato slova byla sebestředná a zkreslující realitu, je na nich i něco pravdy, před kterou někteří zavírají oči.

Diskuse o migraci a o uprchlících ze Sýrie někdy trpí na to, že se příliš točí kolem čísel a statistik a pomíjí nuance a hlubší souvislosti. Přesto stojí za to si připomenout některá fakta: například pětimilionový Libanon – země o velikosti Jihočeského kraje – hostí až jeden a půl milionu uprchlíků ze Sýrie. To je dvakrát více než loňský počet žadatelů o azyl v celé EU. V Turecku žije oficiálně 3,6 milionu Syřanů a bez registrace další statisíce Íránců, Afghánců či Iráčanů. Od začátku syrské krize do června 2019 se syrským uprchlíkům v Turecku narodilo asi 415 tisíc dětí. A teď si obdobnou situaci představme v Česku…

Karikatura Turecka coby bezohledného bazarového kupce, který se snaží z bohaté a místy „naivní“ Evropy záludně vymáčknou dalších pár miliard eur, by neměla zakrýt podstatu problému. Šest miliard od Evropské unie není jen jakousi vynucenou daní či poplatkem za zadržování dalšího pohybu syrských uprchlíků a migrantů z jiných zemí dále na západ, ale jde o peníze, které pomáhají konkrétně a bezprostředně řešit složitou situaci. Například distribucí potravinových karet, podporou školního vzdělávání dětí či pracovní rekvalifikace. Byrokratizace i faktory na turecké straně (hlavním z nich je rostoucí politická a správní centralizace řízení státu, zasaženého masivními čistkami) však doposud zpomalovaly čerpání této sumy. Podle svých tvrzení Turecko doposud utratilo na podporu syrských uprchlíků přes 40 miliard dolarů.

Schmarcz: Turecký sultán narazil. Evropa se od migrační krize změnila a chyby neopakuje

sinfin.digital