Půr: Boj o kandidáty do Rady ČT jde do finále. Poslanci, hlasujte o nich veřejně!

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | S tím, jak se blíží finální volba členů Rady České televize, sílí spory i spekulace ohledně toho, kdo uspěje. Podle informací INFO.CZ rostou neshody mezi koalicí a zástupci opozičních stran. Zejména poslancům za hnutí ANO a jejich předsedovi se nelíbí, že zástupci opozice nepodpořili všechny vládní kandidáty, když hlasovali o užším osmnáctičlenném výběru, zatímco domluvení kandidáti opozice všechny hlasy získali.

 

Není žádným tajemstvím, že tím, kdo do značné míry rozhoduje o volbě členů rady, je předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Kdo chce uspět, musí jej přesvědčit, a proto za ním v uplynulých dnech údajně vyrazil i šéf České televize Petr Dvořák se seznamem kandidátů, kteří se vedení televize příliš nezamlouvají.

Podle informací od několika vládních poslanců je zřejmé, že velmi slušné šance na zvolení do Rady ČT má ekonomka Hana Lipovská, která má – mimo jiné – blízko k Trikoloře Václava Klause mladšího a jejíž nominace vzbudila před časem v některých kruzích silné pobouření. Poslanci vládního i opozičního tábora se ovšem shodují, že její vystoupení na volebním výboru bylo zdaleka nejlepší.

Ke Klausovi mladšímu má blízko i další kandidát Pavel Matocha. Trikolora by tak čistě teoreticky mohla mít v radě dvě „spřízněné duše“. Dá se očekávat, že do rady pronikne ještě další ekonom. Bude se rozhodovat mezi Vladimírem Pikorou a bankéřem Pavlem Kysilkou, jehož prosazení si jako prioritu stanovili Starostové a nezávislí.

Putin je unavený, ale posouvá se do nové role. Nikdo neví, kdy skončí, říká Svoboda

sinfin.digital