Holec: Foldynův „jazyk“ bude ČSSD ještě bolet

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nyní už bývalý poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna dlouho brečel, že má mentálně blíž k SPD a Trikolóře než k vlastní straně. Teď už brečet nemusí. Záhy po svém vystoupení z ČSSD zakotvil u Tomia Okamury, za jehož SPD bude jako „nezávislá trojka“ kandidovat v podzimních krajských volbách na Ústecku. Foldynova politická reality show sice nabrala poslední dobou dost bizarní kontury, ČSSD ale bude jeho konec bolet.

A to přesto, že v Lidovém domě samozřejmě předstírají úlevu. Možná si i upřímně oddychli, že už se nebudou muset trápit PR „kreativou“, jak žehlit například to, když chtěl Foldyna „dát jazyk“ muži protestujícímu proti spanilé jízdě ruských Nočních vlků, protože si prý myslel, „že je gay“. Nebo když vloni během letní (ne)ministerské krize jménem Šmarda ještě v barvách ČSSD říkal, že by po případném odchodu své strany z koalice nejspíš hlasoval pro pokračování vlády ANO bez ČSSD.

V Lidovém domě jsou sice poslední dobou na žehlení nejen vlastních volebních průšvihů celkem zvyklí, Foldyna je ale přece jen zvláštní kategorie. Je jistě otázka, jak se bývalý děčínský boxer a lodní mechanik zabydlí v SPD, protože i ta je extra kategorie: spíš než politickou stranu připomíná vojenskou četu, jíž velí generál Okamura, který netoleruje žádnou osobní emancipaci. Zkuste se začít „vybrušovat“ z jeho linie a prostě končíte.

Dostál: Foldyna míří mezi své. Rodí se budoucí vládní většina?

sinfin.digital