Holec: V ODS vytáhli na Babiše. A rozbrečeli se nad vlastním dílem

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Poslanec ODS Marek Benda si zkusil dát moment pravdy a pro server Echo24 sepsal článek s titulkem „Jak dostat Babiše ze Strakovky“. V něm zaprvé „brečí“ nad tím, že současný volební systém znevýhodňuje malé strany, když vítězi voleb dává „vítěznou prémii“ a přidává mu poslanecké mandáty. A zadruhé velí ke spojení opozice, protože současné kvarteto pidistran dominantní ANO nikdy neporazí. To jistě ne. Škoda jen, že je obojí dílo hlavně ODS.

„Je jasně patrné, že v našem volebním systému jsou strany mezi 7 a 11 procenty poněkud znevýhodněny oproti volebním výsledkům v čistě poměrném systému a strany mezi 5 až 7 procenty (s malinkým výkyvem KDU-ČSL, daným její odlišnou regionální silou) jsou oslabeny více než o třetinu poslanců. Třetina jejich hlasů je přesměrována k vítězi voleb a ten za ně získá mandáty,“ píše Benda. Škoda jen, že zrovna tenhle „nesmrtelný“ veterán politiky, jenž už v roce 1990 usedl do České národní rady, nějak zapomněl na to, že se o „genocidu“ malých stran zasloužila hlavně jeho vlastní partaj.

Její otec-zakladatel a bývalý premiér i prezident Václav Klaus si totiž velmi záhy všimnul, že se u nás právě kvůli malým stranám v podstatě nedá vládnout, protože na velkých stranách neustále parazitují různí trpaslíci. Klause kdysi ve vládě nejvíc trápili lidovci, kteří si vzájemné koaliční dohody s ODS často vykládali vlastní „boží“ cestou, jež bývá nevyzpytatelná. Navíc už v roce 1996 zjistil, že sice vyhrál volby, přesto ale nesestaví většinovou vládu a nebude proto schopný prosazovat program ODS. Byť jako premiér ponese zodpovědnost za celou koalici.

Schmarcz: Nouzový stav přišel o deset dní pozdě. A krizový štáb blokuje Babišova žárlivost

sinfin.digital