Koronavirus odhalil slabinu „mašiny Babiš“. Po epidemii by měla přijít vyšetřovací komise

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Izraelci mají zásadu: i po vyhrané válce se neradovat, ale hledat chyby. Měli bychom se u nich poučit a až zvítězíme nad epidemií koronaviru zřídit sněmovní vyšetřovací komisi. Poslanečtí „vyšetřovatelé“ už se zabývali mnoha méně důležitými tématy. Příště by mohlo přijít něco horšího než koronavirus a je v zájmu všech popsat a neopakovat, co bylo špatně. 

Jak se říká, poprvé je to omyl, podruhé chyba, potřetí zlý úmysl. Když udeří krize, je naprosto přirozené, že se ne všechno zcela podaří. A není fér kritizovat vše a za každou cenu. Dva měsíce jsou však dost dlouhá doba na to, abychom se s jistým odstupem podívali na fungování systému a třeba i zkusili pro případnou vyšetřovací komisi definovat náměty, jimiž by se mohla zabývat.

Vytkněme před závorku, že jako celek si Česko vede dobře. Stát situaci nepodcenil a včas provedl nutná, byť drastická opatření. Staletá tradice špičkové české epidemiologie se projevila a vláda nebyla tak šílená, aby neposlechla, co jí odborníci radí. Co už tak slavné není, je oblast, kde se měl projevit vládní leadership. Tedy zajištění podmínek pro zdravotníky a další klíčové profese a také pasivní, nikoli jen aktivní ochrany obyvatel.

Místo krizového manažera sledujeme nervózního chaotika, Hamáček Babiše zastiňuje, říká politolog

sinfin.digital