Schmarcz: Krajské volby ve stínu koronaviru. Koho skolí, komu pomůže?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Na podzim nás čekají krajské a senátní volby. Pokud mají slovenská a německá vláda pravdu, bude nástup koronaviru kulminovat v červnu. To už začne studená fáze kampaně. A v čase voleb bude epidemie stále ještě doznívat. Nepochybně se to nějak odrazí na výsledcích. Ale jak? 

Podle Angely Merkelové i scénářů slovenského kabinetu je vrchol epidemie v červnu tou nejlepší možností. Může to být i za měsíc, ale pak by v jednu chvíli mohla být nakažena až polovina obyvatel, což by znamenalo kolaps zdravotního systému. Takže počítejme raději s tím červnem, tedy s tím, že karanténa zafunguje a lidé ji disciplinovaně dodrží.

Stará pravda říká, že volební kampaň ve skutečnosti nemůže nic zásadně změnit. Že o tom hlavním, tedy o volebním potenciálu té které strany, se rozhoduje dříve. A samozřejmě pak záleží na tom, jak ho kdo využije, k čemuž slouží právě období těsně před hlasováním. Před koronavirem vše nasvědčovalo tomu, že o více než třicetiprocentním potenciálu ANO je již rozhodnuto, stejně jako o minimálně srovnatelném rezevoáru pro nejschopnějšího z řad opozice.

Andrej Babiš byl na nejlepší cestě k tomu, aby v krajských a o rok později i ve sněmovních volbách dokonale zužitkoval žolíka, kterého drží už od roku 2015 a jenž mu nadělil vítězství v roce 2017. Už před pěti lety mu začali senioři masově vyjadřovat vděčnost za zvýšení penzí. Ve skutečnosti se to stalo úplně obráceně, ANO bylo proti a ČSSD a KDU-ČSL je ve vládě přehlasovaly. Ve volbách je ovšem pravda to, co za pravdu považují voliči, a ANO v nich opravdu získalo milion hlasů důchodců, což rozhodlo. A rozhoduje stále.

Respirátory pro fakultní nemocnice nedorazily. Muselo pomoct vnitro a zásilka z Číny

sinfin.digital