Holec: Tomio prý není Pitomio. Jenže jak mu říkat?

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | Tak tomu se říká načasování. Ústavní soud v době koronavirové krize řešil kápa SPD Tomia Okamuru. Ten se před časem obrátil na justici s tím, že není žádný „Pitomio“, kterého z něj udělal týdeník Reflex, jenže soudy v podstatě rozhodly, že je. Okamura se ale nevzdal a vzal to až k Ústavnímu soudu, který se politika zastal a řekl, že... Že se to celé vrátí k soudu, který označení „Pitomio“ minule odsouhlasil.

 

Pro připomínku: jestli je Okamura opravdu „Pitomio“, se předtím zabýval i Nejvyšší soud. A ten pro změnu rozhodl, že na zkomolení jména i jeho spojení s hanlivým výrazem musíme pohlížet podobně jako na kreslenou karikaturu, která taky zveličuje, přehání a ironizuje, jen místo jména pracuje s podobou. A pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze přiměřenosti, je přípustná. Neboli: „Pitomio“ k Tomiovi prostě sedí, protože stojí na reálném základě.

Ústavní soud to ale vidí jinak. „Prosazování aktivistického přístupu nebo kampaně zaměřené na konkrétní osobu jen s cílem ji difamovat, nadto způsobem vybočujícím z obecně uznávaných pravidel slušnosti, a znevýhodnit ji tak v politickém boji o veřejnou funkci, nemůže požívat soudní ochrany,“ odůvodnil své rozhodnutí vrátit „Pitomia“ na začátek. Těžko říct, Okamura se totiž permanentně „difamuje“ sám, když v politice vede aktivistickou kampaň vybočující z „obecně znávaných pravidel“ příčetnosti.

sinfin.digital