Schmarcz: „Malý černý kufřík“ pro Vojtěcha. A profesionální politiky pro Českou republiku

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | „Malý černý kufřík“ je povídka Cyrila M. Kornblutha, v němž ústřední roli hraje lékařská brašna z budoucnosti obsahující pro dnešního člověka zázračné léky a přístroje. Autor poukazuje na rozpor mezi vědeckým pokrokem a klesající kompetencí takzvaných odborníků, kdy „idiot vycvičený stisknout tlačítko na sázecím stroji se jeví jako lepší typograf než renesanční tiskař, a totéž platí o lékařské praxi.“ A dodejme, že i o politice. 

Sedm let jsme zažívali tučná léta bez krizí typu povodní či hospodářského propadu. Zemi se dařilo, rostly platy i výběr daní, bylo dost peněz na důchody a různé dárečky. Mnoho lidí získalo pocit, že řízení státu se obejde bez profesionálů z tradičních stran. I v Kornbluthově povídce má veřejnost důvěru k „odborníkům“, kteří se umějí jen chvástat, ale jinak své práci za mák nerozumějí a ve skutečnosti na ně dohlížejí jejich asistenti, aby něco nevyvedli.

V budoucnu dle Kornblutha rozumní lidé zatím „nepřekročili most“ a podřizují se většině. Nároky klesají, vládne tyranie průměru a podprůměru. Lékařem se člověk stane ne proto, že zvládl náročné studium, ale protože obdržel diplom a s ním onen černý lékařský kufřík. I u nás dnes platí, že většina má ve všem pravdu a nároky na profesi politika drasticky degradovaly. Do vlády za ANO vesměs nepřišli odborníci v náročném politickém řemesle jako u tradičních stran. Prostě dostali černý kufřík (portfej), a tak jsou z nich ministři.

Je neuvěřitelné, jak se pracuje s počty zemřelých. Nevyvolávejme paniku, říká Křetínský

sinfin.digital