Barták: Marshallův plán pro Evropu vázne. Ministři financí EU se hádají, jak naložit s penězi

KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Evropská unie by mohla uvolnit přes půl bilionu eur na opatření ke zmírnění ekonomických a sociálních dopadů koronavirové pandemie. Je to pozoruhodná částka, ale zatím nikdo nový Marshallův plán pro Evropu, který o víkendu požadovalo několik premiérů i komisařů, oslavovat nemůže. Ministři financí členských zemí se celou noc z úterka na středu marně dohadovali o tom, jakým způsobem bude možné tyto peníze vynakládat a jaké podmínky se k jejich použití budou vázat. Itálie do poslední chvíle hlasitě požadovala emisi evropských dluhopisů opřených o rozpočet EU, a pokud by to kvůli odporu severních zemí opravdu nešlo, chtěla aspoň výrazné zmírnění podmínek pro uvolnění úvěrů z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Naopak Nizozemci nebo Němci dál eurobondy odmítají a trvají na dodržování základních pravidel pro půjčky z ESM. Jednání bude pokračovat ve čtvrtek.

Členským zemím Evropské unie zřejmě ještě není tak zle, aby se dokázaly domluvit na kompromisu přijatelném pro všechny. Peníze jsou k mání, stejně jako mechanismy jejich rozdělování a kontroly. Přesto dává unie negativní politický vzkaz vyděšené veřejnosti, když veřejně přiznává neshodu, přičemž operuje zdánlivými technikáliemi, kterým běžný smrtelník neporozumí. Pro obraz a pověst Evropské unie je to špatná zpráva v okamžiku, kdy se evropský kontinent stal epicentrem pandemie a sílí názor, podporovaný ruskými a čínskými trolly všeho druhu, že Evropská unie není lidem v této šlamastice k žádnému užitku.

Co přesně měli ministři v noci z úterý na středu na stole? Zaprvé to bylo spuštění úvěrových linek z Evropského stabilizačního mechanismu, ze kterých mohou země eurozóny čerpat až do výše dvou procent svého hospodářského výkonu; celkem je tam 240 miliard eur. Tento mechanismus byl použit před několika lety k záchraně zadluženého Řecka a v menší míře i několika dalších zemí. Úvěry se sjednávají na období do 10 let a směřují přímo do státních rozpočtů. Ministři se neshodli hlavně ohledně podmínek čerpání, splácení a o kontrole ze strany Evropské komise; řecká zkušenost zejména jižní země odrazuje. Pro země jako Česko, které nemají euro, je k dispozici doplňkový mechanismus obnášející 50 miliard eur.

Sousedská diktatura. Bitvu o svobodu svedeme spíš mezi sebou než se státem

sinfin.digital