Schmarcz: Nehledej jistotu v nejistých dobách. Hledej lídra, který tě jimi provede

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Promořit, nepromořit? Uvolnit omezení obchodu, nebo ne? Krize před nás klade zásadní otázky a my musíme najít ty nejlepší odpovědi pro naše fyzické i ekonomické přežití. Ale kdo rozhodne? Odborníci? Ani ti se neshodnou a jejich názory jdou ode zdi ke zdi. Politici naslouchající hlasu lidu? Populismus také není řešení. Potřebujeme lídra, který umí vést národ i v situaci, kdy nejsou po ruce hotové návody.

Když všechno klape, ekonomika roste, nikde žádné katastrofy, ani přírodní, ani bezpečnostní, tak umí vládnout kdejaké nemehlo. Ale za časů krize, ať ekonomické, migrační či koronavirové, se pozná, co v kom je. Obecně vzato česká politika už nějakých deset let setrvale degraduje. Vytrácejí se z ní lídři.

Máme nejspíš štěstí, že na nás koronavirus udeřil mírněji než na západ a jih kontinentu. Jinak by mohlo být docela zle. Nikdo zatím neumí říct, zda za nižšími čísly úmrtí na východ od bývalé železné opony stojí nějaká imunologická příčina typu povinného očkování proti tuberkulóze, pozdější nástup infekce, který dal epidemiologům více času na reakci, nebo větší disciplinovanost obyvatel. Faktem je, že všichni politici v nových zemích EU mají poměrně velký luxus a mohou rozhodovat v daleko lepších podmínkách a v klidnější společenské situaci, než třeba v Itálii či Španělsku.

Prozatím máme třináct mrtvých na milion obyvatel. Španělé 368, Italové 329, Velká Británie 156, Spojené státy 67, Německo 36. Nicméně premianty rozhodně nejsme. Na východ od bývalé železné opony jsou na tom hůře jen Slovinci, kteří přímo sousedí se silně postiženým Benátskem (25) a Estonci (20). Když se podíváme na země Visegradské čtyřky, tak v Maďarsku s koronavirem umřelo 11 lidí z milionu, v Polsku 6, na Slovensku 0,4 a zbytek nových zemí EU se pohybuje mezi těmito čísly.

Nejde jen o budoucnost EU, rozpadnout by se mohly i některé státy, říká ekonom Zahradník

sinfin.digital