Vašíček: Stát chce pomáhat z cizí kapsy. Pronajímatelé ale nemohou být pilíři sociální politiky

Milan Vašíček

Adam Škarka

Josef Tulis

KOMENTÁŘ MILANA VAŠÍČKA, ADAMA ŠKARKY A JOSEFA TULISE | Poslední jednání Poslanecké sněmovny přineslo mnoho nových zákonů, které si kladou za cíl zmírnit dopady koronavirové krize. Některé z nich lze považovat za rozumné, některé už za méně rozumné. Určitě bychom nad nimi mohli dlouho debatovat. Nelze ale polemizovat nad tím, zda jsou všechny v souladu s ústavním právem. V případě zákonů týkajících se nájmů zde vzniká velký problém, ke kterému je třeba zaujmout jasné stanovisko. Stát se totiž rozhodl pomáhat z cizí kapsy s tím, že novými nosnými pilíři sociální politiky státu budou pronajímatelé. Pokud by zákon v této podobě schválil Senát a pokud by prošel celým legislativním procesem, máme za to, že ho lze s vysokou šancí na úspěch napadnout stížností k Ústavnímu soudu.

(AKTUALIZACE: Senát ve čtvrtek vrátil předlohu zpět do sněmovny s návrhem, aby stát garantoval majitelům 80 % z nájmů, pokud konkrétní nájemníci budou mít problém s placením

Podstatou navrhovaných a schválených zákonů je totiž to, že v rozhodném období nemusí nájemci platit nájem a pronajímatelé to musí strpět. A umožnit pak nájemcům doplatit dlužné nájemné do konce tzv. ochranného období, tedy do 31. 12. 2020 v případě nájmu bytu, a stejně tak nakonec do 31. 12. 2020 i v případě nájmu prostor sloužících podnikání.

Pronajímatelé v tomto období fakticky nemohou vypovědět nájem a musí strpět zcela zásadní omezení příjmů, bez jakékoliv pomoci státu. Dle našeho názoru se v tomto případě jedná o jasnou diskriminaci pronajímatelů. Stát přenáší sociální opatření a svou sociální politiku, za kterou by měl nést odpovědnost, na celou jednu skupinu subjektů, občanů – pronajímatelů.

Štilec: Chystaná ochrana bydlení nájemníkům nepomůže a ohrozí pronajímatele. Může být i protiústavní

sinfin.digital