Schmarcz: Aby vládní „pomoc“ ekonomiku nedorazila. Hrozí nám virus protekcionismu

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | „Tomu dala, tomu víc, tomu málo, tomu nic“. To není jen známá říkanka, ale bohužel i dost přesný popis, jak ministryně financí „vaří kašičku“ koronavirové pomoci. Je na místě se bát? Samozřejmě. Vláda, která se virem klientelismu, protekcionismu a populismu nenakazila v úřadu, ale přinesla si ho tam s sebou, nevzbuzuje důvěru, že v krizi začne všem měřit stejným metrem.

Bát by se měli zejména živnostníci a menší firmy. Babišovo ANO je hnutím principiálně hájícím zájmy velkých korporací. Stále se drží hodnot, na kterých vzniklo a jež shrnul jeho zakladatel lapidární větou: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy, my potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd.“ A v ČSSD stále přežívá duch bývalého ministra průmyslu Jana Mládka, který živnostníky označil za parazity.

Dalo se čekat, že hlavní vládní partner se bude snažit primárně pomáhat a chránit velké, socialisté zase zaměstnance a lidi závislé na státu. A živnostníci, ona „sůl země“, ostrouhají. Bohužel, zatím se tato podezření potvrzují. Na groš skoupí Švýcaři zavedli systém, kdy vláda uhradí úroky a banky do hodiny pošlou peníze každému, kdo si požádá, ovšem s omezením horní výše půjčky, která tuto pomoc činí nejzajímavější pro firmy do střední velikosti. U nás jsou naopak ti malí a nejvíc potřební zatím na konci fronty.

Komentář: Nenechme krizi ležet ladem

sinfin.digital