Svoboda: Ropnou cenovou válku vyhrála Čína. Putin raději zvolil taktickou porážku

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Spory o tom, co kterému účastníkovi přinese čerstvě podepsaná dohoda skupiny OPEC+ ohledně snížení produkce ropy, se pravděpodobně povedou ještě několik týdnů, možná i let. Když nic jiného, znovu se ukázalo, jak je jakékoli odhadování budoucnosti riskantní. 

Trhy na dohodu reagovaly zdrženlivě. Zčásti proto, že většinu očekávání už zahrnuly do cen ropy v minulých dnech, kdy již byly poměrně přesně jasné její základní obrysy. Celkově dojde na dva měsíce (v květnu a červnu) k omezení těžby o 9,7 milionu barelů denně. Od července se snížení těžby zmírní, bude činit osm milionů barelů denně. K další změně by pak mělo dojít od ledna 2021, kdy se omezí těžba o šest milionů barelů denně.

I když se počítá s tím, že se přidají další státy, které by mohly přinést dodatečné snížení o dalších pět milionů barelů denně, panuje shoda na tom, že k omezení těžby došlo pozdě a je příliš malé. Jako hlavní poražený pak odchází z ropné války Rusko, byť se jeho rozhodnutí přistoupit na dohodu jeví jako velmi rozumné. 

Komu hodit záchranné lano? Nemá smysl držet nad vodou firmy, co si bez konjunktury neporadí

sinfin.digital