Neflákejte to a nekličkujte, vyzval soud vládu. Babiš má problém, už mu nic neprojde jen tak

Jan Januš

GLOSA JANA JANUŠE | Městský soud v Praze dnes zrušil čtyři koronavirová opatření ministerstva zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že to ale udělal až do budoucna, k 27. dubnu, fakticky se ani v příštích dnech nic změnit nemusí. Pokud tedy vláda zareaguje vydáním nových, lépe propracovaných a odůvodněných pravidel, a to podle krizového zákona. Lze očekávat, že se něco takového může stát, ostatně soud na to rovněž apeluje. Patrně by ale bylo nutné zároveň podržet nouzový stav.

Co lze při minimální znalosti relevantních souvislostí dodat? Soud rozhodl chytře a vznešeně. Sice shledal právní problém, ale vyřešil jej tak, že zemi neuvrhl do okamžitého chaosu. I když aktuální dění bude pro běžné lidi ještě nesrozumitelnější než dosud a pro nadcházejí soudy o náhradu škodu přibudou podnikatelům argumenty proti vládě.

Soud vládu tímto svým verdiktem tvrdě napomenul a vzkázal jí, že již nebudeme tolerovat žádná „rychlořešení“ a vracíme se k přísným postupům. Neboli, jak už jsme tento týden psali, bianco šek na omezování našich životů už nyní neplatí bez dalšího.

sinfin.digital