Holec: Koronavir ukazuje, proč opozice nejspíš prohraje i další volby

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Podporovat vládu a klást správné otázky, popsal deník Financial Times roli opozice během koronavirové krize. V začátku se tím zkusila řídit i naše opozice, záhy se ale vrátila ke své totální válce. Správné otázky nahradil klasický „antiBabiš“, který je v podobných krizích ještě horší palbou do vlastních řad než normálně. Jak ostatně potvrdily i krizové průzkumy.

Pusťte si v televizi společný opoziční brífink, kde se o slovo pere pět lídrů, a i „hvězdná pěchota“ ze SuperStar vedle toho zní jako opera. A taky vám to napoví, proč opozice nejspíš s Babišem prohraje i další volby. Krize samozřejmě vždycky nahrávají vládám, tedy pokud nezpůsobí hladomor nebo genocidu. Hnutí ANO proto bude muset po koronaviru hodně makat, aby zůstalo nablízku svým rekordním „krizovým“ hodnotám, kdy mu průzkumy naměřily přes 30 procent hlasů. Babiš má nicméně výhodu, že spolu s ním během „krize“ maká i opozice, jež se kanibalizuje šířením beznaděje.

Byť si její lídři určitě myslí, že rozdávají dobrý humor. V úterý jsem měl to (ne)štěstí komentovat pro Českou televizi tři hodiny jednání Sněmovny. Do tohoto džobu bohužel spadlo i povinné sledování brífinků všech opozičních stran včetně SPD, což vám dopřeje fakt slušné „zabroušení“. A taky pochopení, že současná roztříštěná opozice, v níž se jednotlivé strany zoufale zachraňují na úkor těch ostatních, nemá v téhle podobě šanci oslovit víc lidí než svůj uvadající skalní fan klub.

Někteří novináři zahání lidi do myšlenkového undergroundu. Je to zvrácené, říká Poláček

sinfin.digital