Schmarcz: OSN selhává proti nedemokratickým režimům. Vystoupit z ní ale není řešením

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Světová zdravotnická organizace (WHO) fatálně selhala. Kvůli politickým ohledům na Čínu podcenila pandemii a ignorovala varování z Tchaj-wanu. Nyní je její autorita na nule a Spojené státy jí zastavily financování. Není to zdaleka jediný příklad, kdy OSN a její agentury neplní úkol, k němuž byly stvořeny a jdou na ruku nedemokratickým režimům. Co s tím, když demokraté jsou v nich v menšině?

Světová zdravotnická organizace (WHO) má za sebou jistě významné odborné úspěchy. Například vymýcení obrny. Problém, stejně jako u každé složky OSN včetně samotné střechové organizace, nastává ve chvíli, kdy se z expertního rozhodování stává politické. Třeba UNESCO místo důsledné ochrany světového kulturního dědictví ustupuje militantnímu islámu – mimo jiné arabským teroristům v Izraeli. Není divu, že ten spolu s USA opustil tuto agenturu, která se opakovaně projevuje antisemitsky.

Pokud UNESCO kvůli ideologickému protekcionismu přehlíží ničení památek, pak WHO ze stejných důvodů spoluzavinila umírání lidí. Jinak to říci nelze. Kvůli ohledům na čínské bolševiky vedení organizace nedbalo varování Tchaj-wanu, že Peking lže a zatajuje podstatné informace o koronaviru. Kvůli tomu WHO vyhlásila pozdě stav pandemie a navíc šířila po světě lživé čínské údaje, které vyvolávaly dojem, že je covid-19 daleko méně nebezpečný než odpovídá realitě. A samotná OSN? Ta podléhá tyranům opakovaně a často.

Plán vlády se hroutí. Nouzový stav až do konce května nechtějí ani komunisté

sinfin.digital