Barták: Opravdu EU selhala proti koronaviru? Nic není tak černobílé, jak by se mohlo zdát

KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Krize způsobená šířením viru covid-19 názorně demonstruje, jak obtížná může být spolupráce v rámci Evropské unie, pokud dojde k události takto výjimečné, nečekané, rozsáhlé, a to navíc v oblasti zdravotnictví, kde EU má pouze podpůrnou pravomoc. Od začátku března jsme svědky sedmadvaceti národních strategií, často velmi odlišných, jednostranného uzavírání hranic a soustředění se na domácí taktiku potírání nákazy. Na Evropskou unii si v první fázi nikdo moc nevzpomněl, a pokud ano, tak to bylo žehrání na ten či onen aspekt národních opatření; například italské výtky na adresu zemí jako Německo, které v prvních dnech zakázalo vývoz zdravotních pomůcek a dočkalo se tak obvinění z nedostatku solidarity. Ještě nikdy nemusela EU čelit tak obtížné krizi, a její absence v prvních dnech, či spíše absence pocitu, že jsou nutné nadnárodní odpovědi, vedla řadu komentátorů ke spekulacím, že právě toto bude pro unii onen umíráček, který jí bývá od brexitu pravidelně předpovídán.  

Hbitá reakce na momentální změny situace a kreativní vynalézavost nejsou zrovna charakteristické rysy evropských institucí, které mají v genech zakódované respektování právních norem a pohyb v rámci jimi stanovených mantinelů. Bývají přirovnávány k velkým zaoceánským parníkům, které se prostě nedokážou ani v extrémním případě otočit na obrtlíku jako nějaká plachetnice.

Přesto neselhaly ty mechanismy, které měly být uvedeny do pohybu. V lednu byl spuštěn systém včasného varování, nabádající k bdělosti před epidemií, ale většina vlád nebrala jeho signály vážně. Od února Evropská komise koordinovala repatriaci Evropanů z různých koutů světa. Na výzkumné projekty spojené s novým koronavirem bylo neuvěřitelně rychle vyčleněno 40 milionů eur a na dodatečná opatření proti blížící se epidemii dalších 232 milionů. Následovaly desítky dalších, vesměs technických kroků, vše v rámci oné omezené pravomoci, o níž byla řeč.

Pospíšil: Ruského velvyslance bych vyhostil. Co si Putinův režim dovoluje, je nepřijatelné

sinfin.digital