„Samovláda“ ministra zdravotnictví nebude. ČSSD se vzepřela Babišovi a chce jít ústavní cestou

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Zmocňovací zákon, jímž by mohl ministr zdravotnictví omezovat občanské svobody, asi nebude. Sociální demokraté na vládě nepodpořili nápad premiéra Babiše. Místo zvýšení pravomoci ministra skrze zákon o ochraně veřejného zdraví se zřejmě půjde cestou ústavní novely, jak na twitteru avizoval vicepremiér Hamáček. K tomu už nestačí většina poslanců, ale pro musejí být tři pětiny ve sněmovně i v Senátu. K tématu zveřejňujeme aktualizovanou verzi komentáře Martina Schmarcze, která reaguje na odpolední vývoj.

 

Bylo velmi podezřelé, že když se projednávalo prodloužení stavu nouze do 25. května, jak žádala vláda, a jak to bylo logické, protože k tomu dni si naplánovala ukončení restrikcí ústavních práv občanů, premiér se v tom moc neangažoval. Místo aby vyjednal s komunisty podporu pro vládní termín, zmizel ze Sněmovny a zajel si do Lán za prezidentem. Odtud v době, kdy poslanci ještě jednali, oznámil, že již nebude chtít dál protáhnout stav nouze a místo toho přijde s novelou zákona o ochraně veřejného zdraví.

V čem byl háček? V tom, že kdyby změna prošla, mohl by ministr zdravotnictví Vojtěch omezovat základní občanské svobody libovolně dlouho a nepotřeboval by k tomu svolení sněmovny, jako v případě postupu dle krizového zákona. Upozornili jsme na tuto hrozbu mezi prvními už 28. dubna, jakmile poslanci odhlasovali komunistický návrh, který zkrátil stav nouze do 17. května. Právě oním týdenním rozdílem argumentoval Andrej Babiš, když zdůvodňoval, proč potřebuje novelu zdravotního zákona.

Maňák: Koronavirové moratorium na nájemné opět oživilo socialistického „démona“

sinfin.digital