Schmarcz: Babiš si chválí, že díky viru řídí stát jako rodinnou firmu. Ale Hamáček není rodina

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | „Ten koronavir změnil náplň práce vlády a konečně jsme to řídili jako rodinou firmu,“ chválil si Babiš na Rádiu Impuls. Pro premiéra splněný sen, pro svobodymilovné občany černá noční můra. Zvláště, když se vláda stále snaží prosadit si zvláštní kompetence, které jí umožní omezovat lidská práva a svobody bez svolení parlamentu. Ale celý kabinet není jedna rodina. Určitě do ní nepatří třeba šéf ČSSD Jan Hamáček. 

Sociální demokraté se v pondělí postavili proti návrhu zmocňovacího zákona, který by umožnil ministru zdravotnictví, aby mimo jiné omezoval majetková práva a svobodu podnikání nebo veřejná shromáždění občanů. Sám, bez projednání vládou a hlavně bez jakékoli kontroly a svolení parlamentu. Kdyby Hamáčkovci nezatáhli za záchrannou brzdu, normu by bleskově v úterý schválila sněmovna a teď už by ji měl na stole senát.

Poté, co se ČSSD vzepřela, tak místo hladkého projednání kabinet novelu zdravotního zákona stopnul. Vznikl kolem toho dost velký spor, kdy Hamáček a Vojtěch říkali každý něco jiného. Ministr vnitra oznámil, že se půjde cestou novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, ministr zdravotnictví doufal, že jeho návrh má pořád šanci. Nakonec to vypadá na zvláštní plichtu. Hamáček bude pracovat na ústavním řešení, Vojtěch po poradě s legislativci vnitra předloží poslancům dočasný speciální zákon.

Hollan účtuje s Piráty v Brně. A přichází s radikálním tahem pro časy, kdy nebudou peníze

sinfin.digital