Maňák: EET byla odložena, ale dušení podnikatelů „Velkým bratrem“ neskončilo

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Údajně nesmrtelná EET odešla na nucený odpočinek. Sněmovna totiž ve stavu legislativní nouze schválila vládní návrh na odložení elektronické evidence tržeb (EET) do konce letošního roku. Jeden z nejbytelnějších pomníků babišovského vládnutí v Česku tak – zatím jen dočasně – totálně zmizel z povrchu zemského krátce poté, co tuzemskou ekonomiku schvátil pandemický koronavirus.   

Pro pořádek je nutno doplnit, že zrušení povinnosti nechávat si státní mocí kontrolovat tržby platí jen do konce roku 2020, ale zato pro všechny podnikatele, kterých se už EET týkala, i pro ty, na které teprve měla letos dopadnout. Parlament přitom už koncem března schválil jeden odklad, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu. Nevlastní sestřička, „Účtenkovka“, přitom „padla za vlast“ už před časem.

Elektronická kontrola tržeb se dlouho připravovala a obhajovala; předlouho bylo ze strany vládních představitelů tvrdošíjně opakováno, že EET – jako nejkrásnější a nejužitečnější politické dítě premiéra Babiše (ANO) – tu s námi bude žít navěky. Až přišel koronavirus a EET byla odhozena do koše doslova ze dne na den jako ohořelý cár papíru, jako něco postradatelného, zbytečného a obtěžujícího. 

Všudypřítomný kontrolní nástroj, který je přirovnáván k orwellovskému Velkému bratrovi, měl být původně klíčovým opatřením pro snížení daňových úniků a tedy jako nový zdroj státních příjmů. Později byl vládními činiteli vychvalován zejména jako bič, který „narovná“ podnikatelské prostředí v Česku. O to neuvěřitelněji dnes v uších rezonuje argumentace ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která odklad EET zdůvodnila nutností pružně reagovat na závažnost krize s tím, že je nutné nechat ekonomiku pořádně nadechnout…

Schmarcz: Babiš si chválí, že díky viru řídí stát jako rodinnou firmu. Ale Hamáček není rodina

sinfin.digital