Schmarcz: V Maďarsku mají pořád demokracii. Ale neliberální a přišli už o svobodu

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Podle renomovaného amerického think tanku Freedom House není Maďarsko už demokratickou zemí, ale „hybridním režimem”. Orbánovy fanoušky tato zpráva asi naštve, jeho odpůrce nejspíš potěší. Podstatná otázka zní, zda mají Američané pravdu. A ještě podstatnější: lze s tím něco dělat? Na první odpovídám „ano”, na druhou „spíše ne”.

Freedom House hodnotí úroveň demokracie ve 29 transformačních zemích od roku 1995, přičemž na stobodové škále známkuje jako ve škole. Jednička pro upevněné demokratické režimy, dvojka pro napůl upevněné demokratické režimy, trojka pro hybridní režimy, čtyřka pro napůl upevněné autoritářské režimy a pětka pro upevněné autoritářské režimy. Maďaři si pohoršili v roce 2015 na dvojku, teď jsou nich trojkaři. Česko se sice bodově propadá, ale spolu se Slovenskem, Slovinskem a pobaltskými státy je pořád jedničkářem.

Abychom předešli nedorozuměním, musíme si napřed ujasnit definici, co vlastně Freedom House (FH) sleduje. Přesně vzato jde o liberální demokracii. Američané si totiž na rozdíl od některých českých politiků zjevně neumějí představit něco jako „demokracii bez přívlastků”, v níž většina může vše a kdo tvrdí, že nesmí, tak prý „nerespektuje výsledek voleb”. Mezi sledovaná kritéria FH proto patří i svoboda médií, dodržování zásad právního státu, korupce, občanská společnost, místní samosprávy a demokratičnost vládnutí.

Januš: Ovčáček zlehčuje nacismus. Nenechme si ale vnutit ani ruské a české mýty

sinfin.digital