Pečinka: Druhá vlna korony a malí Babišové. Z epidemie se může stát nástroj marketingu

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | V Česku je stále hodně lidí nervózních z toho, že se nenaplnily katastrofické scénáře ohledně rozšíření nemoci covid-19. Už dnes proto téměř toužebně vyhlíží tzv. druhou vlnu koronavirové infekce. Vládní epidemiologové se sklony k astrologii ji dokonce situují do druhé poloviny září 2020.  

Ve skutečnosti je to takto: když si chybně definujeme, co je to infekce a co její druhá vlna, můžeme tento stav vyhlásit klidně už zítra. Jinak řečeno, kde jsou špatná nebo žádná kritéria, je možné všechno.

Statistik Karel Helman na serveru iDNES.cz v pátek poukázal na to, že když se mluví o chřipkové epidemii, jsou pravidla jednoznačná: pokud počet nemocných na sto tisíc obyvatel překročí hranici 1600 a 1800, může se mluvit o epidemii. Pokud počet nemocných poklesne pod tuto hranici, epidemie chřipky skončila.

Dále uvádí: „Letos, v souvislosti s onemocněním covid-19, takováto (či jiná číselná) kritéria nepadla a počet úmrtí se pohyboval kolem průměrných hodnot. … Podle těchto různých vyjádření se zdá, že ‚epidemie‘ onemocnění covid-19 začala v České republice někdy okolo třetiny až poloviny března 2020. Okamžik, kdy začala, nebyl nikdy veřejně kvantifikován způsobem, který známe například v případě epidemie chřipky.“

Kdo bude těžit z krize? Je tady Babiš, a pak strany, které tu minulou nezvládly, míní Císař

sinfin.digital