Odchod Vokřála černé vyhlídky ANO neřeší. Jižní Morava bude pro Babiše hořká pilulka

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Je naivní čekat, že vedení ANO přijde s nějakou zázračnou formulí, která vyřeší trable, kterým hnutí čelí na jižní Moravě. To se prostě nestane, což potvrzují také výstupy ze čtvrtečního večerního jednání předsednictva. Účastnil se ho i ostravský primátor Tomáš Macura, který bývá označován za blízkého spojence Vokřála, dnes už bývalého jihomoravského lídra hnutí pro krajské volby. Nejen on musí tušit, že to nejhorší hnutí ANO na jihu Moravy teprve čeká.

Jak jsme na INFO.CZ už psali, hnutí ANO je odsouzeno k tomu, že se až do voleb bude na jižní Moravě šťourat v něčem, co hodně zapáchá. A očekávaná nominace Bohumila Šimka do čela kandidátky na tom nic nezmění. Ostatně vyměnit lídra je pro Andreje Babiše banalita. Zrovna tak lze už dnes vcelku přesně odhadnout, jakým způsobem bude Šimek komunikovat v předvolební kampani. Jako nestraník bude všem tvrdit, že nemá s hnutím ANO vlastně nic společného a že ho na rozdíl od Vokřála nemůže nikdo podezřívat z napojení na lidi namočené v kauze Stoka. Svízel této strategie spočívá v tom, že Šimek je už čtvrtým rokem hejtmanem, světe div se, právě za hnutí ANO.

„Pokud nevěříme na pohádku o hodném a zlém ANO, tak možná do jisté míry nezáleží na tom, kdo bude novým jihomoravským lídrem ANO. Pokud to ale padne na pana Šimka, bude to zajímavé už v tom, že ač zde čtyři roky za hnutí ANO dělá hejtmana, doteď říkal, že s ANO vlastně nemá nic společného. U volebního lídra by takový postoj asi byl stěží představitelný,“ komentuje pro INFO.CZ nepravděpodobnější scénář, kterým vedení ANO zareaguje na rezignaci Vokřála, předvolební lídr ODS na jižní Moravě Jiří Nantl. A lze očekávat, že podobně budou hovořit také zástupci ostatních politických stran. Jinými slovy, Babišovu formaci to nejhorší na jižní Moravě teprve čeká.

Schmarcz: Právní kutilství Vojtěcha pořád nepřešlo. Vládní zakazovací mánie je diagnóza

sinfin.digital