Schmarcz: Před černochy si neklekejte aneb Amerika na cestě k sebedestrukci

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Spojené státy jsou už zhruba dva týdny ve varu. Tragická smrt George Floyda a následné události bezesporu poukázaly na vážné problémy. Jsou však trochu jiné, než jak je prezentují demonstranti a řada opinion lídrů. A „rozpouštění“ policie ani klekání „bílých před černými“ je nevyřeší.

 

USA vedle legitimních demonstrací zažily v poslední době i hodně násilí. Vlna nepokojů a rabování není první a bohužel zřejmě ani poslední, je to začarovaný kruh frustrace a agresivity. Ke konfliktům dochází neustále, roztáčí se spirála vzteku a pocitů křivdy na obou stranách – v rozvášněném davu i v řadách mnohdy neprofesionálních policistů. Je to obrovský sud s prachem, do nějž stačí hodit sirku a nastane výbuch. Jako teď.

Jsme mimo jiné svědky volání po tom, aby se bílí omluvili. To ale k řešení nevede a vše to jen zhoršuje. Střet mezi policií a černochy se tu rasisticky převádí do roviny „bílí versus černí“. Šíří se další předsudek, který pro změnu ponižuje a zahanbuje bělochy, přináší novou štěpící linii, dál ničí soudržnost společnosti a přisypává více prachu do sudu. Řešení je ve vzdělání. Jak policistů, tak příslušníků menšiny, což zvýší profesionalitu zásahů a sníží kriminalitu. Roztočí se vzestupná spirála bezpečí a prosperity.

Zákrok vůči Floydovi působí děsivě a také vyvolal strašlivou reakci. Je to pochopitelně dáno především tím, že skončil tragicky, byl natočen a delikvent měl černou pleť. V jádru ale bohužel nejde o nic výjimečného – američtí policisté jsou brutálními zákroky „proslulí“ a obecně vzato nešetří nikoho. Země, která si tolik zakládá na osobních svobodách, je, co se týká zásahů pořádkových sil, de facto policejním státem. Jistě, právní systém teoreticky dává postiženým možnost domoci se spravedlnosti, jenomže to už čas a zmařené životy zpět nevrátí. Policejní odbory přitom brání tomu, aby špatní policisté s násilnickou povahou odcházeli od sboru. Ukazuje se, že ne vždy je decentralizace přínosem.

Na kvalitu amerických policejních sborů má totiž zásadní vliv místní samospráva. Jde vlastně o naše městské strážníky, jenomže – pomyslně – s pravomocemi republikové policie, a tak někde můžete mít profesionály a jinde hrozné nekompetentní policisty. Nic to nemění na tom, že aktuální nápady na „rozpuštění“ (respektive omezení rozpočtu) některých sborů jsou šílenstvím. Veřejná moc je povinna zajišťovat pořádek, ostatně to je jeden z hlavních důvodů, proč lidé platí daně. Řešením není likvidace, ale zlepšení práce policie.

O Lidicích se pořád lže. Nebyla to komunistická vesnice, měli bychom ji mít rádi, říká Eduard Stehlík

sinfin.digital