Městský soud v Praze těžší váhy nepřilákal, povede jej tak Pokorná. Ženy tím v justici posílí

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Předsedkyně Okresního soudu Prahy 10 Jaroslava Pokorná se má od října stát novou šéfkou největší justiční instituce v zemi, Městského soudu v Praze, který právě pro hlavní město funguje jako krajský soud. Po úspěšném výběrovém řízení ji do funkce navrhuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), jmenovat by ji měl prezident Miloš Zeman. Je to stejné překvapení, jako když se před zhruba měsícem stal novým předsedou Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. I u Městského soudu v Praze bychom totiž čekali, že jej povede těžší váha a soudce, který je výrazněji aktivní v právnické obci. Pokud ale bude do budoucna šéfkou Městského soudu v Praze právě Pokorná, znamená to rovněž posílení žen v justici. 

„Na funkci předsedy/předsedkyně Městského soudu v Praze se přihlásilo pět uchazečů. Komise vybrala JUDr. Jaroslavu Pokornou, dosavadní předsedkyni Okresního soudu Prahy 10,“ uvedl koncem minulého týdne tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Zároveň oznámil, že do funkce předsedy Krajského soudu v Plzni komise vybrala Alexandra Krysla, jenž je v současnosti místopředsedou tohoto soudu.

„Říkala jsem, že vždy budu respektovat doporučení komise a budu ctít vítěze výběrových řízení. Učiním tak i v tomto případě, panu prezidentovi tedy paní Pokornou a pana Krysla navrhnu ke jmenování,“ sdělila k tomu ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Havlíček: Justice je v pohybu. Síly se přeskupují, na klid to vypadá jen zdánlivě

sinfin.digital