Dva roky od programového prohlášení vlády. Při plnění slibů nedošla ani do půli cesty

KOMENTÁŘ VOJTĚCHA KRISTENA | „Zásadní priority“ vlády ukotvené v programovém prohlášení se kvůli pandemii koronaviru rázem ocitly na vedlejší koleji. Docela pochopitelně. Ministři hasí zejména akutní problémy spojené s pandemií a s uzavřením ekonomiky a na velká, koncepčnější opatření nemají kdy. Podle poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) je tento stav dokonce důvodem k tomu, aby vláda znovu předstoupila před zákonodárce s žádostí o důvěru. My jsme se znovu podívali na šest hlavních vládních priorit a na to, jak daleko s nimi kabinet za dva roky od jejich sepsání dokázal pohnout. 

Důchodová reforma

Důchodová reforma, bolavé místo všech posledních vlád. Bohužel, i té současné. Babišův kabinet si sice vytyčil důchodovou reformu jako první prioritu svého programového prohlášení, už nyní je však zřejmé, že z toho zase nic nebude. Už v únoru totiž vicepremiérka Alena Schillerová prohlásila, že „tato vláda důchodovou reformu neprovede, ani nezvýší věk odchodu do důchodu“. 

Na reformě našich penzí sice pracuje Komise pro spravedlivé důchody, její výstupy jsou však terčem kritiky. Odmítá je jak Alena Schillerová, tak šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová či hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle něj zprávu, kterou komise v úvodu letoška předložila, „se studenty spočítáte za jedno dopoledne.“ Aktuálně se tak tuzemskou důchodovou reformou zabývá Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), její reálné přijetí však bude muset realizovat až příští vláda. 

sinfin.digital