Teror většiny přichází: Zeman podepsal protikuřácký zákon. Komentář Jiřího X. Doležala

Jiří X.

Největší průšvih je, když je demokracie neliberální. To jest v momentě, kdy z vůle většiny je zcela nedemokraticky diskriminována jedna specifická menšina, která nikomu neškodí. Z kuřáků tabáku se dneškem stává pronásledovaná menšina.

Povedlo se. Společnost byla díky demokratickým většinovým principům rozdělena na zdravou, žádoucí, podporovanou většinu nekuřáků a na malou, zavrženíhodnou, diskriminovanou a šikanovanou menšinu kuřáků. Protikuřácký zákon byl prohlasován v demokraticky zvoleném parlamentu a prošel všemi dalšími nutnými legislativními procesy, které v demokratické společnosti existují. Přesto bude výsledkem jeho aplikace čirá a zcela nedemokratická diskriminace.

Demokracie - aby fungovala - musí být postavena na diverzitě, různosti. Pokud začne být příliš vstřícná k vůli většiny, pomalu se mění v autoritářskou diktaturu. Jako v Rusku například. Přijatý zákon tuto diverzitu bolestně poškozuje a ničí. V současné době je v České republice většina restaurací nekuřáckých. Podobně jako je většina populace nekuřácká. Proto má každý nekuřák dostatek možností k tomu, aby šel do hospody, kde mu nikdo nebude čoudit pod nos. A zcela stejně má každý nekuřák plnou svobodu nechodit do restaurací kuřáckých - co by tam taky dělal, leda načichl kouřem! V takovém uspořádání nejsou pošlapávána práva nikoho.

sinfin.digital