Hrnečku dost! Dvojí standard potravin netolerujme. Komentář Petra Kolmana

Petr Kolman

Vaření se stalo takřka novým náboženstvím Čechů a Moravanů. Kdo by neznal jména jako Pohlreich, Babica, Sapík, Dita P. či komu by zůstal utajen Láďa Hruška.  Ale z čeho vlastně vařit? Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko se bouří proti rozdílům v kvalitě potravin mezi střední a západní Evropou. A to oprávněně! Pohár již přetekl.

Dle opakovaných zjištění odborníků i poučenějších laiků mnoho nadnárodních výrobců potravin a obchodních řetězců prodává v bývalých východních zemích zboží sice pod stejným názvem, ale s jiným (samozřejmě horším) složením. Rozdíly ve složení potravin dokazuje mnoho různých průzkumů a spotřebitelských testů. Všímají si ho i běžní zákazníci a hlavně zákaznice obchodů.

Kvalita „stejných“ potravin prodávaných ve střední Evropě je prostě nižší než kupříkladu v sousedním Německu. Dokonce se kvůli tomu ve Varšavě sejdou i předsedové vlád zemí Visegrádské čtyřky, aby vymysleli, jak tento důležitý problém řešit.

Má to smysl? 

Mnozí „liberálové“ se vládním snahám vysmívají. Tvrdí s různou mírou intenzity – co se má stát starat o to co jíme? To si má pohlídat přece každý sám. Copak stát někdy něco kvalitně zařídil? 

sinfin.digital