Proč číst a psát o právu? INFO.CZ spouští novou právní rubriku

Jan Januš

Schyluje se k revoluci v ochraně osobních údajů. Ministerstvo spravedlnosti připravuje zcela nová pravidla pro rozhodování soudů, jak v soukromých, tak i v trestních věcech. Exekutoři si v březnu zvolí nové vedení, notáři se k něčemu podobnému chystají příští rok. Advokáti, státní zástupci i soudci k těmto krokům přistoupili nedávno. Nejvyšší správní soud povede poprvé někdo jiný než Josef Baxa. Nikdy tak nebylo vhodnější, aby INFO.CZ spustilo specializovanou právní rubriku.

Výčet událostí, které se týkají práva a justice přímo, nebo mají s těmito tématy jasnou spojitost, ale zdaleka nekončí. V Polsku zažíváme ještě nedávno nemyslitelné útoky na soudy i právní systém jako takový. Čeká něco podobného i nás? Brexit a odmítnutí evropského práva Velkou Británií, vláda Donalda Trumpa a způsob, jakým mění americkou justici, nebo třeba migrace přinášejí více právních otazníků, než by bylo komukoliv z nás milé. A to i přímo spojených s Českou republikou nebo alespoň s mezinárodním děním, které na nás může mít jasné dopady.

Navíc je rok 2018 spojen s řadou právních výročí, které mohou velmi snadno zůstat ve stínu jiných osmičkových událostí. Právě zákony z let končících číslem osm ale významně přispěly k deformaci české společnosti, ať již zdůrazníme komunistickou ústavu z května 1948 a další komunistické zásahy z této doby nebo ústavní zákon o československé federaci z října 1968. Jak se můžeme z tehdejší doby poučit a co by nemělo zůstat v prachu archivů?

Policie má rozjet stíhání kvůli Babišovým slovům o žalobkyni Máchové a kmotrech. Mohlo jít o pomluvu

sinfin.digital