Cibulka byl nejstatečnější disident, vzpomíná obhájce Jiří Machourek, právník roku 2017

Jan Januš

Brněnský advokát Jiří Machourek, který obhajoval v politických procesech například Ivana Martina Jirouse, Petra Cibulku nebo například Svědky Jehovovi, letos vstoupil do právnické síně slávy a stal se právníkem roku 2017. “Cibulka vůbec neměl vyvinutý pud sebezáchovy. Šel si za svým a tímhle svým cibulkovským způsobem byl schopen s těmi estébáky i jednat,” vzpomíná ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ právník, který svou kariéru začínal ve Šmeralových závodech jako dělník.

Advokátem jste se stal v sedmdesátých letech a velmi rychle jste začal obhajovat disidenty. Co se vám v souvislosti s tou dobou dnes vybaví jako první?

Do jisté míry to pro mě vlastně byla hezká léta. Je to kuriózní, ale je to tak. Pohyboval jsem se mezi lidmi, kteří drželi pospolu. Bylo jedno, do jakého proudu patřili. Zda šlo o katolíky, evangelíky, osmašedesátníky nebo třeba lidi z Klubu angažovaných nestraníků. Nic se nerozlišovalo. Byli jsme totiž všichni proti totalitnímu režimu, chtěli jsme ho zlikvidovat. Pak nastal rok 1990 a všichni byli proti sobě.

Co dělá bývalý pražský vrchní žalobce? Advokát Stanislav Mečl se přesunul mezi hipstery

sinfin.digital